Hvem er best på å få ungdom til å føle seg verst?

Vinneren av årets gullbarbie er Brandy Melville!


Onlyfans

Onlyfans er nominert for at plattformen markedsfører og oppfordrer til salg av seksualisert innhold til barn og unge, for å tjene penger. Til tross for at OnlyFans har en aldersgrense på 18 år, bruker influencere andre plattformer med lavere aldersgrense aktivt for å få flere over på tjenesten. I tillegg tjener du mer penger jo flere du klarer å rekruttere til plattformen. Forbrukertilsynet har gitt advarsel om at promoteringen kan være i strid med markedsføringsloven, men OnlyFans har gjort lite for å hindre dette.
Protein.no

Protein.no er nominert for at de aktivt bruker influencere med et ungt publikum for å reklamere for blant annet slankepiller, måltidserstatninger og fettforbrennende produkter. De hevder at produktene deres kan forbrenne fett om natten og gjøre deg tynnere, brunere og sterkere. Å målrette et budskap som dette mot unge mennesker, kan  føre til usunne vekt- og kostholdsendringer og spiseforstyrrelser. Produktene, i kombinasjon med en tydelig markedsføring rettet mot barn og unge, bidrar til et økende kroppspress og er i strid med markedsføringsloven.
Brandy Melville

Brandy Melville er nominert for sin ‘one size fits all’-policy og deres markedsføring av et ensidig skjønnhets- og kroppsideal. Nylig kom en rapport som viser at selskapets holdninger ikke bare reflekteres i klesstørrelsen de selger. Rapporten avdekket blant annet at ansatte har tatt felles slankekurer før toppsjefer kommer til butikkene, og at det har kommet forespørsler fra sentralt hold om å fjerne mørkhudede kunder fra butikkene. Selskapet diskriminerer både kunder og ansatte, og om du ikke har “riktig” kropp og etnisitet, er du ikke velkommen.

Hvorfor er Gullbarbie nødvendig?